Láncfűrész élezés otthon

A veszélyes fakivágás talán egyik legfontosabb eszköze a láncfűrész, a biztonságos és hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a nagy vágási sebesség melyhez nagyteljesítményű fűrészre és  éles láncra van szükségünk.

Elengedhetetlen eszközök:

A láncfűrész élezéshez két alapvető eszközre van szükségünk a kör és a lapos reszelő ezek segítségével és némi kézügyességgel élesen tarthatjuk láncunkat.

Fontos a lánc méretéhez megfelelő körreszelő kiválasztása, ehhez használhatjuk a csomagolás hátulján található táblázatot vagy talán egyszerűbb, ha szakbolti eladótól kérünk segítséget.

Eszközök amik nagyban megkönnyítik és gyorsítják az élezést:

Láncfűrész élezés technikája:

Szereljük össze a reszelőnket (nyél + reszelő + vezető), majd a vezetőlemeznél fogva rögzítsük fixen a láncfűrészt satuba vagy bakba anélkül, hogy összeszorítanánk a láncvezető sínt. 

Könnyed toló mozdulatokkal kezdjük el élezni a vágófelületet miközben a reszelőt finoman a fűrész irányába húzzuk (a reszelő vezető sablon tartja a mélységet és mutatja az ideális 30 fokos élezési szöget). Kezdésnél célszerű megjelölni a kiindulási pontot amikor körbeértünk fordítsuk meg a satuban a fűrészt, majd kezdjük meg a másik oldal élezést. 

A reszelés mértékét a fogak kopottsága határozza meg (3-15 tolás), ehhez némi tapasztalatra van szükségünk.

A lánc vágó felületének kopásával a “tépőfogak” magassága folyamatosan csökken, ezért időnként a vágás mélység határolókat is le kell reszelni. Ehhez mindig használjuk a mélységhatároló reszelő sablont, mert túlzott vagy egyenetlen reszelés esetén növeljük a visszarúgás esélyét. 

Itt egy videó ahol az orosz kolléga tökéletesen demonstrálja a fent leírtakat:

1 tipp haladóknak:

Miután végeztünk a vágófelület élezésével távolítsuk el a reszelő sablont, majd C alakban reszeljük mélyebbre a “tépőfogak” belsejét így nagyobbat tud harapni a fűrész és megfelelő használat mellett valamivel gyorsabban vághat.